İş güvenliği uzmanı; firmalara yasa ile zorunlu tutulan hizmetleri vermek adına tahsis edilir ve A, B ve C sınıfı olmak üzere üç sınıfta belge sahibi olabilir. Önce C sınıfı uzman olan kişiler, yeterli deneyimi sağlayarak ve açılan sınavlarda başarı göstererek üst sınıflara yükselebilmektedir.
Uzmanları görevleri ise bakanlık onayıyla atandıkları işletmenin faaliyeti sırasında çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atacak , iş kazası ve meslek hastalıklarına sebep olabilecek her türlü durumu belirlemek ve tedbiri almak olarak özetlenebilir. Özeti genişletmek istenirse ;firmalarda İş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli değerlendirmeleri yaparak organizasyonu çalışan sağlığına göre ayarlayan uzmanlar, çalışanların kullanması gereken kişisel koruyucuları belirleyerek kullanmaları için gerekli eğitimi vermelerinin yanı sıra denetlemeler yaparak kişisel koruyucuların kullanımını sağlar.
Yaptığı denetimler sırasında iş yerinde gördüğü eksiklikleri risk değerlendirmesi haline getirerek işverene yazılı olarak bildirir ve bu aksaklıkların ve eksikliklerin giderilmesini talep ve takip eder. İş yerinde meydana gelen iş kazalarını araştırır ve kazaların önlenmesi için gerekli çalışmayı yaparak işverene gerekli bilgilendirmeyi yapar. Tüm bu aksaklıkları giderebilmesi için risk değerlendirmesi hazırlayan uzman, çalıştığı OSGB bünyesinden destek alarak rapor için gerekli verilerin sağlıklı bir şekilde toplanmasını sağlar. Risk değerlendirmesinin doğru bir şekilde hazırlanmasında vazife alan uzman, rapor doğrultusunda öngörülen tüm risk faktörlerini önleyici ve uyarıcı hizmetleri yerine getirerek yaptığı denetimleri kayıt altına alarak işletmede her daim iş kazalarının önüne geçmek için çalışır.
İş Güvenliği Uzmanının Sahip Olduğu Yetkiler
Uzman; hekimi ile birlikte çalışanların sağlığını ve canını tehlikeye atacak ciddi iş kazası ya da meslek hastalığı yaratabilecek durumları tespit ettiğinde işi durdurabilir ve işverene bu durumların giderilmesi gerektiğini yazılı olarak bildirir.Kötü durumun düzeltilmesi için makul bir süre verir, verilen yazılı bildirime uymazsa ya da verilen sürede kötü durumu düzeltmezse bunu bakanlık yetkililerine bildirir.
Tabi ki uzman ve iş yeri hekimi kötü durumun nasıl düzeltilebileceği konusunda da işverene rehberlik etmek zorundadır. OSGB firmaları tarafından firmalara atanan uzmanlar, görevi gereği işletmenin tüm birimlerine girebilme iznine sahip olduğu gibi ihtiyaç duyduğu personelin kayıtlarına da ulaşma yetkisine sahiptir.Uzmanın yetkileri dahilinde talep ettiği tüm bilgiler işverence kendisine iletilmelidir.